29.8.2023

Paineilmalla patoon: Melon vesivoimalan maapadon peruskorjaus

Melon vesivoimalaitos Nokialla tuottaa puhdasta ja uusiutuvaa sähköenergiaa Suomen kantaverkkoon. Sen kunnostusprojektissa käytettiin Minconin Geoteknisen keskuksen maaporausosaamista. Yhteistyössä Minconin kanssa voimalaitoksen maapato voitiin kunnostaa turvallisesti ja nopeasti, jolloin myös tulevat sukupolvet pääsevät hyödyntämään sen tuottamaa vihreää energiaa.

Voimalan omistava PVO-Vesivoima Oy kuuluu Pohjolan Voima -konserniin, joka on yksi Suomen suurimmista energiayhtiöistä. Voimalan yhteydessä olevan vuonna 1971 rakennetun maapadon oli havaittu tihkuvan vettä läpi, ja tihkumista oli korjattu injektoimalla bentoniittia ja betonia patoon.

Jotta padon rakenne säilyisi hyvänä pitkälle tulevaisuuteen, päädyttiin sitä vahvistamaan vesitiiviillä teräksisellä putkiponttiseinällä. Urakoitsijaksi valittiin vaativaan maanrakennukseen ja maaporaukseen erikoistunut KFS Finland.

Mincon vastasi projektin haasteisiin

Ensimmäinen haaste projektisuunnittelussa oli välttää padon maamassoihin vaikuttaminen remontin aikana. Perinteisellä tekniikalla poratessa olisi riski paineilman karkaamisesta ympäröivään maahan, mikä voisi pahimmassa tapauksessa heikentää patoa.

Toinen haaste syntyi kohteen kalliopintojen muodosta. Graniittinen peruskallio Nokianvirran alla muodostaa jyrkkäseinäisen V-mallisen rotkon, jolloin pystysuorien paalujen poraaminen täytyi suorittaa hyvin jyrkässä kulmassa kalliopintaan nähden. Ilman parhaita mahdollisia työkaluja olisi hyvin vaikea säilyttää projektin onnistumisen kannalta riittävä reikien suoruus.

Ratkaisuksi päätettiin ottaa Minconilta herkän ja haastavan maaperän porausosaamista. Geoteknisen keskuksemme asiantuntijoilta pyydettiin ponttiseinäratkaisua, joka säilyttäisi padon rakenteellisen turvallisuuden ja olisi kustannustehokas sekä nopea rakentaa. Lopulta KFS ja PVO valitsivat Minconin integroidun M-Wall-järjestelmän, joka on suunniteltu poraamaan putkiponttiseiniä turvallisesti ja nopeasti, myös Melon kaltaisissa teknisesti vaativissa kohteissa.

Lue lisää M-Wallista

Myös patentoitu Spiral Flush -teknologiamme oli luonnollinen valinta tähän projektiin. Se on markkinoiden ainoa järjestelmä, joka mahdollistaa korkeapaineisen ilman hallinnan DTH-, eli uppovasaraporauksessa erittäin herkässä maaperässä. Spiral Flush -pilotin terän muotoilun avulla sekä ilma että porasoija huuhdellaan ylös reiästä ilman, että paineilma pääsisi karkaamaan maahan.

Lue lisää Spiral Flushista

MP150-MC-vasara varmisti nopean ja hallitun porauksen

Projektin suunnitteluvaiheessa todettiin, että poraaminen 508 mm:n putkilla olisi paras vaihtoehto: kyseinen koko optimoi teräksen menekin niin, että etenemä on tarvittavan nopeaa ja putkien käsittelyyn tarvittavat koneet pysyvät kohtuullisen kokoisina. Melon työmaa oli myös erinomainen tilaisuus hyödyntää Minconin uutta MP150-MC-vasaraa, joka antaa lyömättömän porausnopeuden kivikkoisessa maassa ja peruskalliossa.

Nopeus olikin omaa luokkaansa. Koska syvimmät paalut ylsivät 67 metrin syvyyteen aina peruskallioon asti, ja yhteensä porattavaa kertyi 7 867 m, jokainen metriä kohti säästetty sekunti kertautui lopussa. Aivan yhtä tärkeää oli myös toimintavarmuus: porauksen piti jatkua riippumatta siitä, mitä oli piilossa maan alla.

Toimintavarmuuteen liittyi myös MP150-MC-vasaran ominaisuus, joka mahdollistaa pilottiterien käytön ilman jalkaventtiiliä. Tällöin ei ole vaaraa jalkaventtiilin rikkoutumisesta syvällä maan sisässä, mikä tarkoittaisi pitkää ja tarpeetonta taukoa poraamisessa.

Iso MP150-sarjan vasara iskee kovaa, joten poravaunun suojaaminen tärinältä on tärkeää. Niinpä vasarat toimitettiin yhdessä Minconin SA15-iskunvaimentimien kanssa, jotka oli kytketty valmiiksi toisiinsa jo tehtaalla. Mincon toimitti luonnollisesti myös poraputket, jolloin työmaalle saatiin kaikki tarvikkeet samasta paikasta.

Kaikki nämä johtivat ennennäkemättömään tehokkuuteen – porausvaihe Melon vesivoimalaitoksen työmaalla valmistui useita kuukausia etuajassa.

Jos etsit ratkaisua maaporauksen ja paalutuksen haasteisiin vaikeassa maaperässä tai kaipaat yksinkertaisesti mielenrauhaa, ota yhteyttä Minconin Geotekniseen keskukseen. Etsimme yhdessä sinulle ratkaisun, joka säästää sekä aikaa että rahaa.

Mincon Geotekninen Keskus

+358 10 207 5000
minconfinland@mincon.com

Lue lisää:

Spiral Flush -ilmanhallinta antoi mielenrauhaa Lännen Alituspalvelulle Tampereella

Lännen Alituspalvelu porasi Tampereen Lielahdessa loppuvuodesta 2023 viisi rinnakkaista 610…

Lue lisää

Uppovasara vesirajassa: Minconin Spiral Flush toi tehokkaan ja turvallisen poraamisen Kruunusiltojen työmaalle

Helsingin Kruunusillat-raitiotieprojekti on viimeaikojen suurimpia infrastruktuurihankkeita Suomessa. Vuonna 2027 valmistuvassa…

Lue lisää

Mincon Finland lahjoittaa liikennemattoja paikallisille päiväkodeille

Mincon Finland osallistui hyväntekeväisyysprojektiin, jonka yhteydessä toimitettiin hauskoja leikkeihin innostavia…

Lue lisää

Pyydä tarjous

Tuottava ja tehokas maaporaaminen vaatii laadukkaat ja tehokkaat työvälineet. Meiltä saat niin uppovasarat, iskunvaimentimet, porausjärjestelmät, kalliokruunut kuin poratangot, maaputket ja öljytkin. Ota yhteyttä, niin asiantuntijamme etsivät sinulle parhaan porausratkaisun.